QUOTE OF THE MILLENIUM

Thursday, March 18, 2010

Pasukan Bola Sepak L18 SMIH: JUARA MSSD!



Tahniah dan syabas! buat semua pemain pasukan Bola Sepak L18 SMIH yang berjaya bergelar JUARA dalam Pertandingan Bola Sepak Bawah 18 Tahun, peringkat MSSD Johor Bahru 2010. Tahniah juga buat pengurus pasukan, jurulatih dan semua pihak yang terlibat dalam pasukan bola sepak ini.

Alhamdulillah, kejuaraan yang berjaya diraih adalah anugerah daripada Allah SWT dan berkat usaha yang bersungguh-sungguh semua ahli pasukan. Terima kasih juga atas segala doa guru-guru dan ibu bapa yang tidak jemu mendoakan kejayaan pasukan ini. Semoga kemenangan ini akan melonjakkan lagi semangat untuk cemerlang dalam semua bidang.

Peringkat Kumpulan Menang 2 : 0 Sek.Men.Desa Skudai , Kalah 1 : 2 Sek.Men.Sri Rahmat

Pusingan kedua Menang 1 : 0 Sek.Men.Tasek Utara 1(Jaringan Amirul Akhif)

Suku Akhir Menang 1 : 0 Sek.Men.Dato Abd Rahman Yassin (Jaringan Amirul Akhif)

Separuh Akhir Menang 1 : 0 Sek.Men.Sri Perling (Jaringan Amirul Akhif)

Akhir Menang 2 : 0 Sek.Men.Teknik Johor Bahru (Jaringan Amirul Akhif dan Anas Abd Jalill)

Salah seorang pemain SMIH, Saudara Anas b Abdul Jalil, telah dianugerahkan sebagai Pemain Terbaik perlawanan peringkat akhir dalam pertandingan Bola Sepak Bawah 18 Tahun. Tahniah, Anas!

Para pemain pasukan Bola Sepak SMIH sujud syukur setelah berjaya meraih JUARA! ALHAMDULILLAH! ALLAHUAKBAR!

Wajah-wajah yang telah bersama berganding bahu merebut kejuaraan dalam pertandingan Bola Sepak Bawah 18 Tahun 2010. Syabas! Jazakakumullah Khairan Kathira!












video video
Selongkar lagi...

Saturday, December 12, 2009

nafsu??....huhu

bismillagirahmanirahim....

ana nak kongsi mengenai apa yang ana dapat hari ni. Hari ni, ditakdirkan Allah, Allah memberi peringatan kepada ana semua mengenai NAFSU.

"Tiada yang aku rawati lebih sukar daripada nafsuku sendiri, satu ketika aku mengalahkannya. dan satu ketika yang lain aku dikalahkannya" (Sufyan At-Thauri)



Memang betul, ada masa kita memang dapat kalahkan nafsu kita. Bilamana iman kita naik insyaAllah nafsu juga dalam kawalan dan panduan kita, tapi malangnya bilamana iman kita kurang, nafsu yang mengawal dan pandu kita. Nauzubillah.


Ia adalah kunci untuk kita mengekang hawa nafsu kita. Kuncinya ialah:

"Bagaimana dapat ditentang hawa nafsu, sedangkan ketika ia menyerang, ia menguasai 2/3 akal. Maka tiada jalan lain melainkan SABAR" (Imam As-Syafie)


Subhanallah, besar peranan sabar rupanya dalam kehidupan kita. Patutlah dalam Al-Quran banyak menyebut kelebihan orang bersabar. Seringkali kita diingatkan dan diberitakan Allah dalam Al-Quran "BERILAH KHABAR GEMBIRA BUAT MEREKA YANG BERSABAR", dan dalam ayat yang lain "SABAR ITU CANTIK/INDAH" dan Allah juga berjanji bahawa "ALLAH BERSAMA MEREKA YANG BERSABAR", masyaAllah bersabarkah aku dan dirimu dalam mengharungi kehidupan di muka bumi ni?


Ya Allah, jauhi aku daripada pautan nafsu syaitan durjana ya Allah. Ana teruskan bacaan , dalam ayat seterusnya menceritakan mengenai PENCINTA ALLAH, bagaimana SI PENCINTA ALLAH ITU? Apa kaitan dengan nafsu pulak?

PENCINTA ALLAH ITU IALAH: "Seorang hamba yang menceraikan dirinya daripada gigitan nafsu, tidak putus-putus mengingati Allah, berdiri menegakkan hak-hak Allah dan memandang Allah dengan hatinya. Apabila dia berbicara, dia berbicara dengan Allah, apabila dia berdiskusi, diskusinya tentang Allah. Dia bergerak dengan perintah Allah. Diamnya bersama bersama Allah. Maka dia dengan Allah, Untuk Allah, dan bersama Allah" (Abu Bakar al-Kattani)


Ingatlah kita, NAFSU SENTIASA MENGARAH KEPADA KEMUNGKARAN! Bila nafsu kuasai diri, ini yang akan terjadi:

"Apabila hawa nafsu sudah dominan, maka hati akan gelap. Apabila hati gelap, maka dada kan menyempit. Apabila dada menyempit, maka akhlak jadi buruk. Apabila akhlak buruk, maka makhluk akan membencinya" (Abu Bakar al-Hakim al-Warraaq)



Ya Allah Ya Tuhanku, jauhkan kami daripada pautan nafsu syaitan durjana dan kami berlindung pada-MU daripada kejahatan nafsu kami dan jadikanlah kami daripada golongan orang yang SABAR.

ps: smg penulis dpt mengamalkan nya sekali ...amin..
Selongkar lagi...

Monday, November 23, 2009

bismillahirahmanirahim....

Pejam-pejam celik mata,rupanya musim persekolahan 2009 dah habis.Macam-macam ada,dari semanis-manis nostalgia kepada sepahit-pahit kenangan.

Baton kepimpinan PRS pun sudah bertukar tangan. ketua yg dahulunya di pegang oleh syafiq sudahpun betukar kepada syihan. semoga dengan kepimpinan yang baru ini kereta kebaikan dapat mendahului kereta jahiliyah yang semakin mmecut kehadapan. kalau nak dikira (final velocity - initial velocity) over time kereta jahiliyah semakin tinggi sedangkan kereta kebaikan tidak constant. mana taknya madah berhenti utuk betulkan kereta je. jumlah penyokong kereta jahliyah di grandstand semakin bertambah sedangkan penyokong2 kereta kebaikan semakin berkurangan. Persepsi mereka terhadap kereta kebaikan semakin meleset lantas penghijrahan beramai-ramai menggunakan active transport ke tempat penyokong kereta jahiliyah. pelbagai usaha yang telah dilakukan oleh penyokong kereta jahliyah untuk menarik penyokong kereta kebaikan. campur tangan orang luar juga memainkan peranan penting dlm menarik mereka ini. walaupon di tempat penyokong kebaikan mereka telah merancang seribu satu perancangan slacknya perancangan mereka sekadar perancangan yang hebat tanpa diterjemahkan dalam bentuk amal. gaye 10.

begitu lah perumpamaan yg dapat diberikan, pelajar yang menyeru kepada kemungkaran dan mencegah kepada kemungkaran semakin berkurangan sedangkan pelajar yang menyeru kearah keburukan dan mencegah keburukan semakin bertambah. mengapa boleh terjadi begini. tu lah persoalan yang sering terapung dipikiran.

setelah beberapa tahun sokalah ditubuhkan, tahap 'kemarketan' sekolah bertambah. maka, ramai lah ibu bapa berpusu-pusu menghantar anaknya ke sekolah ni dengan harapan dapat merubah anak mereka kpd kebaikan. last resort. secara tak langsung pelbagai jenis ideologi masuk sekaligus seribu satu budaya muncul.

sedikit pengkongsian untuk kita semua terutamanya kepada mereka yang berstatus 'pelajar SMIH'. mungkin skopnya kecil tapi kalau yang kecil tak lepas, yang besar tak perlu nk cerita. diharapkan kita dapat mengamalkan perkara2 ini.



Islah Nafsaka,Wa Nad'u Ghairak
a)Ia bermaksud "Perbaiki diri kamu DAN serulah yang lain".
b)Manusia ciptaan Allah ini serba-serbi tak sempurna(melainkan Muhammad S.A.W),perlulah sentiasa membaiki kualiti diri:

* Hubungan dengan Allah[ibadah]
* Hubungan dengan manusia[ibu bapa,guru,rakan dll]
* Seimbang antara kepimpinan,akademik,kokurikulum & sahsiah[tanggungjawab sebagai pelajar]

c)Bertindak sebagai pemimpin pelajar a.k.a pendakwah,perihal memperbaiki diri mestilah berlaku seiring dengan gerakan dakwah.
d)Sebagai orang yang membawa mesej dakwah,tambahkan ilmu agama dalam dada dan perbaikilah akhlaq diri kita.

Perbetulkan Niat,Satukan Matlamat
a)Gerak kerja kita di muka bumi Allah ini pasti menuju ke arah matlamat yang utama,iaitu mencari REDA ALLAH.
b)Ikhlaskan hati dalam menyumbang ke arah pembangunan organisasi PRS ini,kerana bukan setakat sijil koku yang dicari,insya Allah keikhlasan itu bakal Allah ganjari.
c)Jika sepakat seluruh ahli PRS dalam mengejar matlamat utama ini(REDA ALLAH),insya Allah salah faham dan pertikaian dapat diminimumkan,prestasi dioptimumkan.
d)Perlu diingat,dalam melaksanakan tugas sebagai pendakwah,seimbangkan prestasi akademik dahulu,kerana ia amanah ibu bapa kita!


Kenali S.W.O.T[Strengths,Weaknesses,Oppourtunities,Threat]
a)Untuk mencapai matlamat @ pelaksanaan aktiviti,seorang pemimpin perlu sentiasa menganalisis 4 aspek ini[Kekuatan,Kelemahan,Peluang,Ancaman] baik analisis diri sendiri,analisis anak buah anda mahupun analisis aktiviti yang telah kita jalankan.
b)Tahu kekuatan dan kelemahan peribadi dan anak buah,penting dalam kecekapan proses mengagihkan tugas kelak.
c)Cekap menggunakan peluang yang ada dan mengatasi ancaman akan lebih memudahkan tugas.
Optimumkan Anak Buah a.k.a Pelapis Anda
a)Pengorbanan terbesar seorang pemimpin yang hebat ialah MENGHASILKAN PELAPIS LEBIH HEBAT DARI DIRINYA.
b)Setelah mengetahui kekuatan&kelemahan anak buah@pelapis anda,berikannya peluang terlibat dalam tugasan yang mengasahkan bidang kekuatannya atau tugas yang membaiki bidang kelemahannya.
c)Pada waktu yang sesuai,beri anak buah@pelapis peranan yang lebih penting seperti ketua projek bagi memberinya peluang untuk menonjolkan diri.

I'llAH tu shj yang dapat dikongsikan. teruskanlah menjadi orang yang menyuburkan Islam di dalam diri,membaja bumi SMIH dengan iklim diini.Niatkan semuanya Lillahi Taala. Salam perjuangan ...

p/s:Doakan diri penulis tidak berbual berapi.
Selongkar lagi...

Saturday, October 24, 2009

Tarbiatuna ke-4/2009

Salam  :)

Next week, InsyaAllah, akan diterbitkan edisi Tarbiatuna yang ke 4 bagi tahun ini.

Frontal Cover

New Rear Cover
Nak beli? Carilah mana-mana Pembimbing Rakan Sebaya SMI Hidayah.
Harga? Insya Allah RM1.

Anda di luar sekolah? Mai la ke Hidayah.

Selongkar lagi...

Tuesday, September 15, 2009

Final Match of Ramadan League : Second Half Prediction

Assalamualaikum para penonton sekalian,

Tepat jam 12 malam 16 Ramadan 1430 H, bilal meniupkan wisel tanda bermulanya separuh masa kedua perlawanan akhir, Piala Juara-Juara Ramadan di antara Taqwa United dan Nafsu City. Pengkritik dan penganalisa bola sepak tanah air (ustaz-ustaz) telah banyak memberikan pandangan serta komentar yang pedas tentang persembahan longlai pasukan tempatan, Taqwa United dalam tempoh separuh masa pertama perlawanan di konti-konti Masjid berdekatan.

Untuk makluman saudara sekalian,

Taqwa United sedang ketinggalan 3-0 oleh seteru tradisi, Nafsu City. Dua gol daripada penyerang berbisa Nafsu City iaitu Emmanuel Amarah manakala satu lagi gol daripada Carlos Umpat meletakkan pasukan mereka sebelah tangan menggenggam piala teragung buat umat. Strategi 3-4-4 dengan 4 orang striker yang digunakan team Nafsu City sukar dikekang barisan pemain muda Taqwa United. Barisan pertahanan team tempatan yang diketuai oleh Zikir Selawat dan pemain kelahiran Narathiwat, Wirid Harian lemas dalam asakan rangkaian serangan emas yang dibarisi Roque Syahwat Cruz, Carlos Umpat, Dengki-ho dan Emmanuel Amarah (Pemenang Kasut Emas Liga Juara Ramadan musim lalu dengan 30 gol setiap hari)


Penganalisa berpendapat jurulatih pasukan Taqwa United, Sir Iman DHati perlu melakukan rombakan besar-besaran bukan sahaja dari sudut taktik malahan pemain. Pemain-pemain veteran yang longlai seperti Pose Kosong dan Tido Slalu perlu diganti dengan pemain muda berbakat seperti Ikhlas Sedekah atau Tadarus Quran demi memantapkan jentera tengah pasukan Taqwa United. Pemain-pemain veteran kelihatan tidak bermaya dan gagal mengekang kelincahan Gareth Boros dan Stephen IkutNafsu terutama ketika waktu berbuka dan di pusat membeli-belah di separuh masa pertama.

Begitu juga dengan rangkaian serangan pasukan United yang diterajui Tahjud-Din dan Munajat Malam, MM perlu dikerah untuk beraksi di segenap kotak sejadah bagi mengucar-kacirkan kubu pertahan lawan yang dikawal ketat Jolelon Lagho dan Kolo TidoLajak. Tambahan pula, penyerang berkembar itu perlu mengelakkan diri daripada terus diselimuti kedua-dua tembok besar pasukan Nafsu City itu untuk menjaringkan gol-gol yang diperlukan.

Namun penganalisa tempatan begitu optimis bahawa team Taqwa United mampu mengurang defisit tiga gol lawan dalam separuh masa kedua nanti. Dengan ketiadaan ketua jurulatih pasukan City yang digantung, Iblis dan pembantu jurulatih, Satan, pasukan Taqwa United masih berpeluang merangkul kejuaraan kurniaan Ilahi seterusnya meraikan kemenangan di Aidilfitri.

Sewaktu wawancara bersama Sir Iman DHati, anak buahnya bersemangat mengejar bonus dan ganjaran berlipat kali ganda yang dikurniakan pada 10 minit terakhir permainan. Mereka juga berharap tuah Lailatul Qadar menyebelahi mereka untuk mempertahankan kejuaraan yang dimenangi mereka tahun lalu. Selain itu, beliau juga berharap agar ibrah Nuzul Quran dapat dijadikan tonik kemenangan dan pembakar semangat buat pasukan muda United mengejar impian mereka bergelar Juara.

Oh ! Kelihatan, penyokong pasukan Nafsu City dan Taqwa United sudah mula memenuhi semula tempat duduk masing-masing. Penyokong kedua-dua pasukan bersorak bersungguh-sungguh demi membangkitkan semangat team kesayangan mereka. Team sorak Nafsu City dengan pakaian yang menjolok mata dan mengurangkan pahala manakala team sorak Taqwa United dengan pakaian seorang Muslim sejati juga telah berkumpul di tepi padang untuk terus menghangatkan bahang perlawanan.

Siapakah yang akan memenangi perlawanan berprestij ini? Layakkah team Taqwa United menerima imbuhan pelepasan api neraka seperti yang dijanjikan Ilahi selepas tamat perlawanan? Atau kemenangan akan bertukar tangan kepada pasukan yang berbelanja besar, Nafsu City musim ini? Jika kemenangan bertukar tangan maka imbuhan kemenangan yang diperolehi akan dijadikan modal oleh Iblis dan Satan untuk terus berbelanja besar pada musim hadapan mengikat pemain-pemain terbaik dunia seterusnya menutup peluang pasukan lain mengejar impian akhirat.

Sama-sama kita saksikan kesudahan perlawan akhir ini...
Selongkar lagi...

Posterkan Boikotmu HOPE 09

Salam :)

Sempena sambutan Heart of Palestine, MPP menganjurkan pertandingan Posterkan Boikotmu.
Pengkategorian :
1. Lukisan
2. Komputer
Peringkat :
1. Menengah Bawah (Ting. 1 hingga 3)
2. Menengah Atas (Ting. 4 dan 5)
Penghantaran :
Banin - Anwar Husaini (4 ITT)
Banat - Athirah Kahar (4 ITT)
Dateline : Jumaat, 9 Oktober 2009
*Maaf terpaksa iklan guna blog. Kalau dah siap guna komputer, boleh e-mail pada Anwar terus. E-mail perlu diminta.
Competition is ON. Good luck, persaingan hebat.
Selongkar lagi...

Tuesday, September 8, 2009

H.O.P.E

Salam :)
Nantikan event ytang menggantikan Rememberance of Al-Quds (R.O.Q) akan dilancarkan pada minggu hadapan. InsyaAllah.
Pelbagai event menarik akan dijalankan. Antaranya, pertandingan membuat poster dan seumpama itu. Diharap agar program ini dapat melonjakkan MPP 09/10 sebagai pemimpin sekolah.
Selongkar lagi...

Friday, September 4, 2009

Iktikaf 2009

Salam :)
Tarikh : 12hb hingga 13hb September 2009.
Masa :  6 petang sehingga 7 pagi esoknya.
Sasaran : Kita semua :)
Yuran : RM6
Submit nama kepada Ustaz Azmen ya kalau mahu join.
Tempat terhad kepada 40 banin dan 40 banat.
Selongkar lagi...

Sunday, August 30, 2009

nostalgia 2007.....

salam...

sebelum mengembalikan diri ke sessi persekolahan i want to share my experience during my first year at m'sia.. i hope that that this experience will happend again next year.amin....

___________________________________________________________________

hari itu, hari ke X berada di SMIH. seperti biase latihan sukan diadakan. pagi tu rumah merah punya giliran menjalani latihan lempar cakra. aku/ana/saye beratur bersama rakan sepasukan. rumah biru juga menjalankan latihan lempar cakra. aku/ana/saye duduk di belakang izzudin. paling rapat mase tu. bile dh rapat ramai org igt ana bdak blurr gak. suasana sorak menyorak sering kali kedengaran di situ. tiba2, ilham mendekatiku dan menanyakan something like " boleh x petang ni main bola utk rumah merah?. ana injured ".kelihatan ilya juge berada disitu "bkn aku yg ajak, dier org yang ajak" sambung ilham sambil menunding jari ke arah ammar amin. "i'allah, nnt ana kompem kan" aku/ana/saye menjawab. akhirnya tibalah giliran aku/ana/saye untuk melempar cakra. buat pertama kalinya memegang bende alah tu. bila dh position nk baling je tibe2 ust shahrudin menegur " bang, tukar baju ". terus ku pandang ke belakang dan ilya meng'offer' bajunyer. aku/ana/saye x menanggalkan baju spain bersaiz S yang ana sdg pakai ttp terus sarung. apabila dah siap ana pon lempar. bile lempar je nyawa2 ikan je lepas tp slacknya batal krn memijak kayu..

jam menunjukkan nk pukul 4. terdengar ust ezaidin membuat pengunguman something like " pastikan berada di padang pukul 4.15. peralwanan akan dimulakan. lmbt klh.." so lps je guru bagi salam aku/ana/saye pon cpt2 tukar baju di tandas. ana menyarungkan baju spain yang berwarna merah berseluarkan nike berwarna biru gelap berkasut nike emas. Terus ke padang dan kelihatan ramai orang sedang berkeliaran. aku/ana/saye terpandang seorang belajar berbaju liverpool putih dan ade hijau skit. Mase tu aku/ana/saye keliru samada tu imran atau syihan. Ttp lps setahun ana tahu yg pelajar itu adalah imran. After that, aku/ana/saye pergi ke tempat rumah merah. Pemain2 rumah merah pon berkumpul untuk mndgr motivasi daripd muhammad hazih. aku/ana/saye igtkn abg ni ustaz kat sini sbb bdn dier len2 ustaz je. Lps dh dgr rumah merah bwh18 pon masuk. Men men men men men wisel pon ditup oleh ammar salleh @ aslam hatta. Habis. Keputusan x igt. Sbb x kisah langsung. Perlawana seterusnya antara kuning dan hijau. Keputusan 0-0. mase tu nampak amir muiz jadi striker. Abbas jadi sub, akif men pakai but predator absloute wane merah dgn tgn yg patah. Lps tu tbe la giliran rumah merah dan rumha biru berentap. Mase tu ilya meng’offer baju rumah merahnya sekali lagi kpd aku/ana/saye… terime kasih… .Mase tu yg aku/ana/saye ana perasan cume ammar amin, anas aj, anas kb, basyir je. X tahu mcm mane x boleh perasan yg len. Igt lagi mase tu azzam tamimi kne tackle dgn basyir kot. Mase tu jugak daeng N tegur aku/ana/saye utk bukak jam. Gol pertama di golkan oleh anas aj melalui sepakan percuma. Mase tu arsyad keeper. Second goal aku/ana/saye score. X igt mcm mane tapi org kate aku/ana/saye ole kn acad. Selepas tu aku/ana/saye ana mule pnat. Men2 la ape lagi. Akibatnya rumah merah bolos 2 gol yg dijaringkan oleh wazien. Slh satunyer penalty slps shairie handball. Wisel tiup game habis. Muka aku/ana/saye merah nk maut mase tu. Org kate pucat. Biase la x biase dgn cuace kt m’sia. Habis je terus amik beg dan slipper. Pg kat kantin nk bli air. For some reason mrk x lyn. aku/ana/saye rase mcm x de tng dah… pnt. Pastu pegi jumpe izzudin igtkn nk balik dgn dia tp ana ckp x pe aku/ana/saye balik dgn ayah ana. Mase tu dier stay skola sbb sepatutunya ade club tapi cancel so dier stay je sbb nk tgk aku/ana/saye ana men. Pukul 6.30 pon ayah aku/ana/saye smpi nek kereta naza wane hitam kt sekolah rendah. Balik….

Slps bbrp minggu.. sesi persekolahan sperti biase. Trdgr penguguman senrai name wakil sekolah sudah ditampal. Rehat pertama saje2 pegi tgk. Tgk name hampir sume x familiar kecuali farid n anas kb….

Selesai solat zohor rehat ke-2. otw nk pg ke kelas ternampak 2-3 org berkumpul kat senarai name. Tergerak hati nk tgk. Saje2 je pegi. So pg tgk. Bwt2 baru nk tgk. Terkejut, melihat name ammar roslan ade dua f2 n f3. aku/ana/saye pikir ni bkan ana, x mungkin sbb x pnh pg pemilihan. So bile team bola kumpul ana pon pg skali sbb nk jumpe acap nasharudin. So ana tanya dier btol ke ni ana pastu dier kater ye. Mase x de perasaan sbb x tahu ni ni’mat. Tp bile pikir balik, name aku/ana/saye di gantikan dgn wan abdul rahman. Sori eh... mase perjumpaan tu dier ckp bwk but, shinpad n i/c. Scr kebetulan plak but aku/ana/saye akan sampai pada mlm ni. Lege... i/c x de so bwk surat beranak.... bile nk naik kelas ade sorang pelajar jumpa ana/aku/saya. dia nasihat supaya jgn masuk team sbb nnt org boikot. alasanya "org lain penat pegi latihan dan pemilihan x dpt. yg anta plak x pnah pegi pemilihan dan latihan. lagi la. nnt jadi mcm abbas dan anas kb, dier orang goyang kaki kat rumah mase latihan hari sabtu lps sukan." padahal x de ape2 pon jd kat mrk. naseb baik lah x ikut ckp dia.


Hari selasa. Pertandingan mssd L15 bermula. Mase pegi duduk sempit2 mcm dlm tin sardin. Van wce 40. aku/ana/saye sebelah daeng N. berbual berbual berbual rupernya daeng N keeper. X tahu plak. Smpi je kat tanjung putri tukar baju. I wore number 11. first match we won 1-0 abbas scored. Left footed. I miss a seater. Shame. Second n third match we drew. Anyway we’re through to the seconf round. We have to struggle until penalty to go through to quarter final. Basyir, anas aj and abbas socored. Next, it was the quarter final. We played at SDJ. The pitch were horrible. Anyway we won 2-0. anas aj score a TONJOL and a half just outside the penalty box. After that we went to stadium larkin to pick up irfan m who played for JB. We eat nasi paprik there.


Next day, it’s the semi final. We played against seri rahamat. I started and scored too. Easy goal. Even granpa can score. Nothing to proud about. Near the second hald I asked ustaz to replace me. I cant play long bcoz I’m not used the climte. My face went pale everytime I see the sun. second half start. Then daeng concede a goal. The ball bounce over him and went in. not long basyir score. Ended 2-1. we won and through the final.









Next we’re up agains tasek utara 2. I didn’t start. It’s better. Ustaz shahrudin n ustz zainodin come with their baju melayu came to give support. Actually it’s Friday. Final whistle blown. we won 2-1. wazien scored just before the end of second half extra time. We get the goal that we need. Everyone was TAKBIR. Kedengaran laungan allahuakbar bergema disitu. Semua happy. Bersalaman. Selepas itu kami pergi ke tempat penyampaian hadiah. Kami team pertama sampai disitu diikuti dgn tasek utara, majidee dan sri rahmat. Habis je kami pun mengambil gambar bersama.

I still remember before every match we always recite doa together. Feeling. Anas aj bace. I still remember wat he recite. “ ya allah kau tajamkn penyerang kami, kau kuatkan benteng perlawanan kami , kau cekapkn penjaga gol kami. ya allah, kucar kacirkan lah permainan mereka. Ya allah menangkan lah kami dlm perlawan ini. Sesunggunhnya dengan kemenangan ini syiar mu akan tertegak di muka bumi ni.” Smoething like that la…bile dgr “Sesunggunhnya dengan kemenangan ini syiar mu akan tertegak di muka bumi ni” ana/aku/saya tergelak dlm hati. Terpikir btol ke mamat ni. Ke dia saje je. NOW I GET IT!, WE PLAYED FOOTBALL BECAUSE WE WANT TO KATAKAN KEPADA DUNIA ‘ LA ILAHA ILA LLAH ‘. THE TERM ILAH REFERED TO PENGABDIAN SPENUHNYA KEPADA SI DIA. WHICH MEAN EVERYTHING WE DO IS ACCORDING TO HIM. THE DRESSES, FOOTWEAR, LIFE, AND THE AKHLAQ. Back then all of us were practicing it. I remember, bile warm up we used tasbih, tahmid and istighfar instead of numbers. Bila waktu solat solat. Bila gol takbir dll. Back than all of our HATI were still bersih that’s why pertolongan allah is always with us…..


to be honest i didnt play an important role to be champion. i even made their job harder. i think. .it doesnt matter wat i want is actually the experience .

jasamu dikenang

  • ilham- meng'offer' utk men bola.
  • ilya- bagi pinjam baju
  • izzudin- accompony me
  • abbas- gave me a moral support ' x pe' when miss a seater
  • X-for choosing me
  • you- krn membaca
Selongkar lagi...